Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vrankrijk-poster.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vrankrijk-lauwerkransen.png

 

Op 18 september 2020 ging “Vrankrix en het Amst€rdamse rijk” in première, als openingsfilm op de Roze Filmdagen Redux in het Ketelhuis Amsterdam. Ook draaide het in o.a. Arthouse bioscoop De Nieuwe Anita en  Bioscoop FC Hyena, en werd geselecteerd voor Internationale Filmfestivals: Berlin Punk Film Festival 2020, Brighton Rocks International Film Festival 2020, London Rocks International Film Festival 2020, en Barcelona Indie Filmmakers Festival 2020. 

Beschrijving

Meer en meer wordt de Amsterdamse binnenstad omgetoverd tot één grote geldmachine. Een kleine community blijft moedig weerstand bieden. Met een ideologie van anti-materialisme weigeren deze wereldverbeteraars te bezwijken onder de druk van hebzucht en gentrificatie. Vrankrix en het Amst€rdamse rijk is een luchtige en komische documentaire over de eigenzinnige bewoners en gebruikers van ‘stadsdorp’ Vrankrijk. 

In Vrankrix en het Amst€rdamse rijk duikt regisseur Annegriet Wietsma in de activistische underground-scene in de binnenstad van Amsterdam: het bolwerk Vrankrijk, met 19 bewoners en een ontmoetingscentrum voor activisten uit West-Europa. Hiphop, punk, queer, vluchtelingen, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos. Vrankrijk, die nog als een van de weinige laatste bastions stand houdt, vormt een schril contrast met de omringende stad in transitie: buren die wegverhuizen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxeappartementen, dure winkelketens. Het toenemende consumentisme staat in schril contrast met de idealistische activisten, voor wie ‘deeleconomie’ ook echt delen betekent. Het ‘dorpje van barbaren’ raakt steeds geïsoleerder. Maak kennis met Autonomix, Dynamix, Easyfix, Nononsex, Cockadoodledix, Tattootix en Globalixa in hun strijd tegen de aanbidding van het grote geld. De strip Asterix en de Romeinse Lusthof diende als inspiratiebron: het kleine Gallische dorpje dat omringd raakt door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen en toeristen.

Zie hier de trailer:

Regie, camera, montage: Annegriet Wietsma
Graphic design: Raf Croonen, RAV Animated Visuals
Sound design: Paul Gies, Marc Lizier
Kleurcorrectie: Guy Molin
Muziek: Buddha Biscuits, Stixtof
Lengte: 94 minuten
Gefinancierd door: AFK
In coproductie met Witfilm,  http://witfilm.nl/projects/vrankrijk/

Recensies

Recensie in De Groene door Walter van der Kooi, gerenommeerd televisierecensent: https://www.groene.nl/artikel/krakers

Artikel in Het Parool door Laura Kelderman: https://www.parool.nl/nieuws/deze-docu-gaat-over-een-van-de-bekendste-kraakpanden-van-de-stad~b6964d38/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.monkeymoonmedia.nl%2F